tel: (33) 851 90 54

Oświadczenie senatorskie z dnia 26 października 2018 r.

26/10/2018

Aktualności >>

Oświadczenie skierowane do ministra sportu i turystyki Witolda Bańki

Szanowny Panie Ministrze!

W kwietniu tego roku nastąpiły rewolucyjne zmiany w World Karate Federation. Nowa organizacja, Polska Unia Karate, ze skutkiem natychmiastowym została przyjęta do struktur WKF. Zastąpiła dotychczasowego polskiego monopolistę, Polski Związek Karate, który został z WKF usunięty. Polska Unia Karate została pełnoprawnym członkiem organizacji. Ten status ma być (zgodnie ze statutem WKF) potwierdzony na kongresie w dniu 5 listopada. World Karate Federation jest największą organizacją karate na świecie, która wprowadziła tę dyscyplinę sportu na igrzyska olimpijskie. Polska Unia Karate jako jedyna zgłasza polskich zawodników na mistrzostwa Europy, mistrzostwa świata czy zawody z prestiżowego cyklu K1 Premier League. 18 września została przyjęta do Polskiego Komitetu Olimpijskiego. Właśnie rozpoczął się cykl turniejów eliminacyjnych do Igrzysk Olimpijskich w Tokio, na których zadebiutuje nowa dyscyplina sportu olimpijskiego – karate. Polscy zawodnicy biorą udział w tych eliminacjach. Polacy będą także uczestnikami mistrzostw świata WKF, które odbędą się w Madrycie w dniach 6–11 listopada br. Jednak w myśl polskiego prawa Polska Unia Karate nie posiada statusu polskiego związku sportowego. To oznacza, że zawodnicy muszą na prestiżowych turniejach zaklejać godła na kimonach, a w przypadku triumfu nie usłyszą Mazurka Dąbrowskiego. Polski Związek Karate, korzystając ze swojego statusu, grozi sportowcom i działaczom procesami sądowymi za użycie godła czy nazwy „reprezentacja Polski”. Taki stan trwa już ponad 5 miesięcy. Sytuacja rozdźwięku pomiędzy decyzjami światowej federacji a uwarunkowaniami polskiego prawa jest niezrozumiała dla środowiska karate w Polsce. Polska Unia Karate złożyła (już po raz drugi) wniosek o przyznanie statusu polskiego związku sportowego. PUK argumentuje, że należy do międzynarodowej organizacji będącej członkiem MKOl i że Polski Związek Karate nie prowadzi działalności w dyscyplinie sportu, jaką jest karate olimpijskie (oraz nie spełnia wymogu przynależności do organizacji międzynarodowej związanej z MKOl). Zdając sobie sprawę z bezprecedensowości tej sytuacji w polskim sporcie, proszę o informację:

– jak przebiega weryfikacja wniosku o status polskiego związku sportowego złożonego przez Polską Unię Karate?

– na jakim etapie jest prowadzone przez MSiT postępowanie dotyczące pozbawienia takiego statusu Polskiego Związku Karate?

Z informacji prasowych wynika, że 6 członków zarządu Polskiego Związku Karate nie złożyło w terminie oświadczeń lustracyjnych w 2017 roku. Proszę o informację, jakie działania w tej sprawie wobec PZK podjęło ministerstwo i jakie są konsekwencje tych zaniedbań dla członków ówczesnego zarządu Polskiego Związku Karate.

Z wyrazami szacunku Tadeusz Kopeć

Masz pytania? Jestem do Twojej dyspozycji Napisz do mnie